A jövő épített környezetéért

A jövő épített környezetéért

program a színes, fenntartható, emberközpontú közterületért

A Pillekő Projekt a közösségi terek új generációjának koncepcióját dolgozta ki, mely egyes részletei már különböző helyszíneken megvalósultak (Budapest Színes Város projekt: Moszkva tér, Flórián tér, és a VIII. kerületi Mátyás tér fejlesztése), azonban a teljes elképzelés létrejöttéhez várjuk az elkötelezett. komoly partnerek önkormányzatok és városfejlesztő cégek jelentkezését. Jövőképünk egy város, ahol az emberek örömmel töltenek időt a közterületen, melyhez szerves kapcsolat fűzi őket.

Az új közösségi területeknek lakossági részvétellel kell készülnie, korunk új igényeinek és kihívásainak megfelelve. Az elképzelésünk szerint kialakított közösségi tér létrehozásával 24m³ hulladék (elsősorban PET palack) kerül biztonságos elhelyezésre, melynek begyűjtésével becsléseink szerint az iskolák bevonásán keresztül 6000 környékbeli lakost lehet környezettudatos cselekedetre ösztönözni. Programunk lényegi eleme, hogy ezen tudatos egyéni-közösségi aktusnak, nyoma marad az épített környezetben, mely így tovább képes hatni minden használójára.

Elképzelésünk a következő elemeket tartalmazza:

  • Az organikus térkialakításhoz kapcsolódóan tervezzük fák, növénycsoportok el-helyezését, mely növekedésével a park használati értékét is növeli.
  • A tervezésnél kezdetektől fogva elsődleges fontosságú szempont az akadálymentesített kialakítás, és használhatóság, valamint a fogyatékkal élő, vak, gyengén látó társaink igényeinek kielégítése, a kivitelezés során az ő részvételükre is számítunk.
  • Integrált megújuló energiaforrások, LED technológia alkalmazása, közösségi használatra alkalmas játék és élménytárgyak, interaktív művészeti alkotások elhelyezését tervezzük.

A projektünk célja a példamutatás is, hogy a környezetért összefogva, hogyan tudunk egyénileg és közösségi szinten is fejlődni, odafigyelve, segítve egymást tevékeny alakítójává válni környezetünknek. Eddigi tapasztalataink szerint a program javítja és formálja a környezetünk megóvásához való hozzáállást, erősíti a közösségi identitást.

Pillekő
hu_HU
en_US